Sista kvarten – låt sportbarer hålla öppet

Med de restriktioner som gäller från 1 juni 2021 måste sportbarer sluta servera alkohol kl 22:00 och stänga lokalen 22:30. Ikväll inleder Turkiet och Italien fotbolls-EM kl 21:00. Några fotbollsfans med dessa lag i sitt intresse hittar vi troligen inte på någon av landets sportbarer. Alternativt kommer de i samlad trupp rusa ut från lokalen och hem för att titta på matchens avslutande minuter. På måndag 14 juni tar Sverige sig an Spanien, samma tid, kl 21:00. En desto större folkmassa lär ha bråttom ut från krogarna kl 22:30.

Det finns ett stort missnöje hos ägare av sportbarer i Sverige, men framförallt hos fans som vill kunna se hela kvällsmatcherna. Detta utan att behöva lämna lokalen mitt i andra halvlek. Sportbar.nu skapar därför en namninsamling. Med denna vill vi påverka beslutsfattande politiker om att låta sportbarer ha öppet drygt 15 minuter till. En minsta önskan är att det sker åtminstone under sändningar av Sveriges fotbollsmatcher kl 21:00 under EM.

Gör din röst hörd

Vill du hjälpa till att påverka sportbarers möjlighet att visa hela sändningarna av kvällsmatcherna under EM. Vill du ge fotbollsfans i Sverige möjlighet att titta på dessa matcher?

Skriv under –> namninsamlingen Sista kvarten <–

Det finns redan en skrivelse till socialminister Lena Hallengren i frågan. Med namninsamlingen hoppas vi trycket ökar. Med namninsamlingen skapar vi också en möjlighet för alla riktiga fans att vara med och påverka.

Positiva effekter på smittspridningen

Nu är sportbarer och fotbollsfans inga experter på smittspridning. Vår lekmanna-bedöming är dock att förflyttning från sportbarer/lokaler som sänder kvällsmatcherna blir mer ordnad vid tillåtelse att se hela matcherna istället för att behöva lämna mitt under match.

Beslut i frågan lämnar vi till de politiker som har rätt att bestämma. De politiker som vi fotbollsfans valt. Detta oavsett om vi håller på Sverige eller något annat land som spelar EM under kommande månad.

2 tankar på “Sista kvarten – låt sportbarer hålla öppet”

 1. Socialminister Lena Hallengren har nu svarat på den skriftliga frågan från Lars Beckman (M).
  Det verkar som att fotbollssupportrar tyvärr får vänta med att se hela 21:00-matcherna på sportbar. Lena hänvisar endast till Folkhälsomyndighetens föreskrifter.

  Förhoppningsvis förlängs serveringsställens möjliga öppettider från och med 1 juli och därmed från och med kvartsfinalerna och framåt.

  Socialministerns svar (https://riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/mojlighet-att-se-em-matcher-fram-till-slutsignalen_H8113116):
  ”S2021/04862 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen
  Svar på fråga 2020/21:3116 av Lars Beckman (M)
  Möjlighet att se EM-matcher fram till slutsignalen

  Lars Beckman har frågat mig vad jag kan vidta för åtgärder så att svenska folket kan se EM-slutspelet i fotboll ute på sportbarer till dess att matcherna är slut.

  Jag har förståelse för viljan att samlas och uppleva tex. en EM-match tillsammans med andra, särskilt efter det tuffa år som varit. På samma sätt har jag förståelse för att personer vill ses och mötas i andra sammanhang som också är begränsade.

  Folkhälsomyndigheten har bemyndigats att meddela föreskrifter om att serveringsställens öppettider ska begränsas. Folkhälsomyndigheten har nyligen ändrat sina föreskrifter så att serveringsställen från den 1 juni 2021 kan ha öppet för förtäring fram till kl. 22.30. Folkhälsomyndigheten har aviserat att serveringsställens öppettider kan förlängas ytterligare under det som är steg två i regeringens plan för avveckling av restriktionerna. Avvecklingen måste dock ske ansvarsfullt med beredskap för att hantera en situation där smittspridningen åter ökar.

  Stockholm den 16 juni 2021

  Lena Hallengren”

  Svara

Lämna en kommentar